4 ekor Ikan Kembung dibersihkan dan ditoskan
1 paket kecil santan pekat (RM1)
Segenggam asam jawa (air asam)
Segenggam asam jawa (air asam)
Garam
½ cawan minyak
Bahan
Kisar
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- Rempah kari ikan Baba’s (2 paket kecil)
Bahan
Tumis
- 2 ulas bawang putih, dihiris halus
- 1 biji bawang besar dihiris halus (kalau besar setengah je)
- 1 sudu the halba campur (halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
- 2 tangkai daun kari
Bahan2
Hiasan
- 6 kacang bendi
- 2 biji tomato (dibelah empat)
- 3 biji tomato, dibelah dua
- 2 biji cili hijau, dibelah dua, jgn putus
Cara-cara
- Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga kekuningan.
- Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak. (Gunakan api perlahan)
- Masukkan air asam jawa.
- Masukkan air (dalam 3 cawan, tak pun agak2 je lah), dan kacau
- Masukkan ikan.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Masukkan pati santan dan bahan hiasan.
- Biar seketika. (seminit dua)
Yeahh da bleh hidang kepada yang tersayang. Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment