Ok memandangkan baru nih aku ke Bagan Lalang…konon nak cari
siput bagai…sebab kan hasil dapatan x seberapa…maka terbelilah aku siput lokan
nih 3 kilo untuk di bawa ke umah my MIL..masak n makan bersama2…discuss punya
discuss last2 my Hubby request buat rendang…ok maka bermulalah proses aku
berketung ketang di dapur dengan my MIL…
Ok macam biasa kalau dah namanya siput…comfirmlah cuci seba
sedikit sebelum nak d rebus kan.?
Tips x nak kasi isi dalamnya kecut seganda dari size asal
sila rebus air dahulu sehingga mendidih dan lepas tuh bila ayaq dah menggelegak
silalah masukkan siput dan ttup lah periuk tuh…biaq seketika sampai dan leh
ttup api..tunggu sampai siput agak2 ternganga supaya senang nak kopek kan?
Besaq tau lokan nih...(gigih panas2pun nak pegang...hehehehe) |
Ok jom usyar bahan2 yang kena ada…ni bahan dia ok..
Bawang Besar 1 Labu
Bawang Putih dalam 3 ~ 4 ulas
Serai 2 Batang
Halia dalam 2 inchi (macam dalam pict lah lebih kurang)
Kunyit Hidup
Lengkuas dalam 1 Inchi
Cili Api Dalam 10 Batang
Kalau ada cili Merah masuk lah sebatang..
* Sume bahan kat atas nih blend k…
Bahan2 lain
Santan 1 mangkuk
Kerisik
Daun Kunyit satu tangkai dihiris halus
Daun Limau Purut
Garam dan Gula secukup rasa
Ok Cara2 nak sedia rendang nih k
1. Korang masak bahan blend seketika
2. Kemudian masukkanlah siput yg telah di asingkan
isinya..(korang jangan buat lawak masak rending sekali dengan kulit pulak…hehehehehe)
3. Kemudian masukkan santan dan kerisik dan masak seketika
4. Masukkan lah daun kunyit dan daun limau purut..
5. Agak kuah dah agak kering..klu nak kering lagi pun bleh…tp
aku suka jenis yg berkuah skit…so, setakat ni je lah…
6. Lepas dah perasakan dengan garam dan gula…maka siap lah…
Bleh lah hiding…nyum..nyum..memang best…selalu my MIL wat
ngan kerang…ni try ngan Lokan lak..hasilnya memang terbaik…nak pulak size Lokan
nih yg agak gemuks kan?hehehehe…
jarang dpt jumpa lokan ni..
ReplyDeleteheeee baru tau nama siput nie lokan, kalo x, seme I men sebut kepah ja..xpernah cuba dgn rendang, tp kalo wat bakar mcm kerang bakar memg sedap.
ReplyDeleteAkak dok pikir lokan nak msk mcm mana.. Boleh buat rendang cam buat rendang kerang eik. Pasar tempat akak tengah musim jual lokan. RM2.50/kilo.
ReplyDeleteIntanBerlian : Ahah jarang jumpa kan?ni pun 1st time makan lokan rasanya...hehehehe
ReplyDeleteMrs Lurve : mungkin kot...tp seyes x besa rasa ag bakar...klu kerang, kepah, lala biasalah..maybe next time leh try kan..cicah ngan air asam..nyum2...tp rendang nih sedap ooo...u try tau t...
ReplyDeleteDeru Ombak : haaa bleh sangat la tuh akak...murahnya...saya beli rituh RM3.50...huhuhuhu...
ReplyDeletekampung kita banyak in bestkan masak rendang manis jerk...
ReplyDeleteAida78 : betul2 setuju...makan sekali rasa nak lagi...tp susah dapat...huuuuu
ReplyDeletesedapnya..tak pernah buat rendang..nak jumpa pun susah...mesti manis gila kan...pehhhhhhh..terbaikkkkkkkkk lah tu..biasa buat kerang aje..tu pun sedap dah..ne lokan
ReplyDeleteAnitadiana : tu la kan kes nak dpt susah tu yg x best tuh...tp mmg ngancam ahhj..x tipu...hehehe
ReplyDeletetak penah gi makan lokan...sedap ke?
ReplyDeleteGolden Rose : Seyes sedap...aini suka...klu orang lain x tau lah...hehehehe...manis je rasa...
ReplyDelete