Hari Sabtu Lepas join masak2 dengan My MIL…Bukan apa bleh tambah koleksi resepi baru dari My MIL nih…My MIL nih
bab masak2 memang tere…tung tang tung tang siap…Ok jom usyar resepi Tomyam dari
My MIL nih..Lepas ni kalau ada free time lagi satu nyusul…special nya Curry
Kambing…ok tengok ni dulu k…
Bahan-bahan
½ Ekor Ayam (dipotong kecil)
Siput Lala
2 Batang Serai (diketuk)
1 Inci Lengkuas (dihiris)
1 Inci Lengkuas (dihiris)
2 Pack Perencah Sup Adabi
Daun Limau Purut (4 Helai)
10 Batang Cili Api (Diketuk)
Sos Ikan (3 Sudu Besar)
Garam Secukup Rasa
3-4 sudu besar air limau nipis ( ikut banyak mana kuah
ye)
Gula (sedikit je..syarat)
Gula (sedikit je..syarat)
Bahan Hiasan
2 Biji Bawang Besar (Dibelah 4)
Tomato (Dibelah 4)
Daun Ketumbar
Cara-cara
1. Rebus Ayam bersama Serai, lengkuas di
dalam setengah periuk air sehingga mendidih (air agak2 korang lah)
2. Masukkan Perencah Tomyam
bersama Cili Api dan Daun Limau Purut
3. Masukkan Sos Ikan, air limau
nipis, gula dan garam secukup rasa
4. Last sekali boleh lah
masukkan Siput Lala dan bahan hiasan…biar sehingga Lala masak dan bleh lah
tutup api…Siapppp
Mudah je kan tapi tu lah Pict
x berapa cun maklumlah Umah mertua kan?Kang Pelik lak my MIL menantunya asyik
snap Pict je..hehehehe
Pic xcun xpe, rasa tue mau cun n terangkat. Peberet nie lala, suka sgt...yg penting lala tue kena kasi byk, baru puas mkn
ReplyDeletehahaha sama cam bakal biras I..fevret Lala...tu lah rupa x penting janji rasa mau power...kan?
ReplyDeletemcm sedap, nak cuba nanti ^_^
ReplyDeletecuba..cuba..jangan x cuba...rasa sedap lain sebab masuk minyak ikan tu kot...
ReplyDeletelama dah x makan lala..
ReplyDeletesaffiya : tu lah ni pun makan setelah sekian lama x makan...tu yg sedap lebih tuh...hehehehe..JOm g Pantai cari Lala...hehehe
ReplyDelete