Ok rini nak share cara2 nak wat 3 layer tea kpd yg tersayang....Benorny aku belajar nih dari officemt aku yg memang tere ahh bab2 masak memasak nih...kekadang syiok gak godek2 resepi kat dia....kebetulan bahagiasn kitorang rituh ada wat pertandingan masak memasak kategori lelaki...akak ni tolong prepare 3 layer tea nih...sebabkan my hubby kesayangan aku tuh agak gemar lah 3 layer tea nh...memang aku gediks habis lah nak menimba ilmu...lepas dah dpt tips dan senarai bahan2 yg perlu ada...terus lah aku goda2 my hubby ajak g cari barang...xcited uols...bila wat lak menjadi lagi lah teruja...bila dah teruja mulalah rasa nak tempek kat sini...hehehehe...ok jom lah tengok bahan2 yg kena ada
Bahan-bahan
Jus gula melaka (aku beli yg siap dah je...malas nak masak2 segala)
Susu cair (aku guna brand F&N)
Air Teh yg agak pekat ye
Ketulan Ais
Ok cara2 dia cam kat bawah ni.
1. Mula2 korang tuangkan jus gula melaka tuh dulu ye dalam cawan...
2. Kemudian korang masukkan ketulan ais (yg ni tips untuk jadikan air nih berlayer...klu dak mungkin hampagas la kot...hehehehe)
3. Tuangkan susu cair
4. Last sekali barulah tuangkan teh perlahan2....
Tadaaaaaaaaaaaaaaa...readylah 3 layer tea untuk d minum...kelasssss uols..sebelum nih teringin kena order kat kedai...skang kat umah hubby leh order je...leh siap sedia....hehehehehe...rasanya pun kleassss hokeyyy...hehehehehe
Haruslah dua cawan...kalau dak terliur lah 'mak' nengok aje..tak gitu? |
ooo macam ni ke cara buatnya.. wajib try ni..hihi
ReplyDeleteIntanBerlian : cuba2 jangan x cuba...pasti en. somi suka...ekekeke
ReplyDeleteMacam sedap je...tapi macam mana nak agak berapa banyak susu , teh and gula melaka tuu? =)
ReplyDeletesaye siap beli gule apung (gule yang orang sarawak buat 3layer tea)mase kat sarwak.. tak pernah jadi bile buat.. skrg ni gule tu pakai buat bubur.. lepas ni boleh try la pakai susu cair.. sebab sebelum ni pakai susu pekat.. patut la tak jadi.. hihi..
ReplyDeleteCik Jajika : bukan macam..memang sedap...ece ceh confident je..hehehehe...saya pun main agak2 je...try n error...hehehehe...x pun awak try agak2 lah dr pict saya nih...hehehehe
ReplyDeletefifi : gula apung...agaknya ni yg membe saya cakapkan tuh...tok guru saya tuh orang sarawak lah....mungkin yg x jd tuh sebab susu pekat tu kot...x pe chaiyok2 cuba ag...kali ni mesti jd...hehehehehe
ReplyDeleteNice.. Pasti sedap nih. :)
ReplyDeleteaduh...dh la tgh dahaga nie kan, confirm ke jadi nie? I mcm xpandai wat ja, u tlg la watkan, sedap je nmpk. agaknya mcm nie la jgk kot org wat sirap 3 layer tue
ReplyDeletetq share...xyah nk ker kopitiam lg hehehhe
ReplyDeleteDeru Ombak : sedap n wajib cuba tau...
ReplyDeleteMrs Lurve : hehehe u tangan berseni...kompom jadi...silap2 jd 4 layer tau...hehehehe
ReplyDeleteyg sirap tu pun rasanya kompom macam ni jgak..
tips : taruk ais penuh2..baru ngancam...hehehehe
noor : welcome dear...btol2...harga segelas air nih kat kopitiam leh cover bergelas2 kat umah dengan beli barang yg patut...kena bijak berbelanja...chewahhh...ekekekeke
ReplyDeleteOHHHHHHHHHH..gula melaka ya..tak pernah tahu lah..kak ita ingan teh bawa tu...kata..mesti pahit ne...
ReplyDeleteKak ita : ahah gula melaka...x pahit...seyes...sedap je..t k.ita try ek...
ReplyDeletedear nk tnya, kalo guna gula melaka nak guna byk mana, kbtulan ada gula melaka, original from Melaka, ingat nk try wat..ag satu susu cair tue nak letak byk mana, dgn teh kalo pekat kira bape uncang utk dua gelas gini? maafla byk tnya
ReplyDeleteI pun main agak2 je dear...gula melaka tuh ikut kepekatan jugak...klu cawan u tinggi cam i tuh u agak2 bg sama cam tu je lah...ais mau menimbun ye sebelum tuang susu cair...try ek...gud luck
ReplyDeletemain agak2 erk? ok..i try dulu jadi ke, kalo jadi baru leh share hahahaha
ReplyDeleteHehehe ok..gud luck dear...klu u post tu t jd lah tuh...huhuhuh
Delete