Jom rini aku nka share skit masakna best yang aku belajar dari my MIL...seyes bila my MIL masak masak lemak nih aku selalu bersuara "Asal, aini masak masak lemak x jd gini pun?"...hahahahha..selak punya selak..wokeyyyhh aku dah tau rahsia n my MIL pun dah kongsi dia nyer resepi...N rini dah ready pun masakan aku tuh untuk kami lunch rini...N yg bestnya gini En. Somi sound "Sedappp....cam dah PRO...leh lah share kat blog...."hehehehe...En. Somi kate ye..bukan angkat bakul sendiri ye...hehehehe
Ok bahan-bahannya..
2 ekor Ikan Tenggiri (Saiz Kecil)...ni ayah bg time aku balik kmapung rituh...
semangkuk santan
1 asam keping
2 batang serai (diketuk)
Hirisan daun kunyit
2 helai daun limau purut
1 biji tomato (dibelah 4)
Garam dan gula
Bahan Kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
10 cili api
1 cili masak
kunyit hidup
kunyit hidup
Cara-cara
1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan masak seketika.
2. Dalam masa yg sama,masukkan asam keping dan serai.
3. Bila cili dah masak, masukkan santan dan perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.
4. Masukkan Ikan bersama daun limau purut, hirisan daun kunyit dan tomato...tunggu sehingga ikan masak...dannnnnnnnnn...siappppp...leh lah makan....
JOM MAKAN...nyummmm2..perut dh lapor sempat ag wat post...heheheh
JOM MAKAN...nyummmm2..perut dh lapor sempat ag wat post...heheheh
sedapnya masak cili api... walaupun pedas tp sedap..hihii
ReplyDeletebetol2...lg pedas lg sodap...huhuhuhu
ReplyDeletewooo...dh lama xmkn masak lemak cili api, harus wat
ReplyDeletehahaha...harus try resepi nih...sodappp...x tipu...ekekekeke
ReplyDeleteI suka kalo letak tempoyak sikit hehehe wpun sbnrnya I xmkn tempoyak huhuhuhu
ReplyDeleteTQ... suka nih!!!
ReplyDeletewauuu tempoyak pon sodap gak...i makan je...hehehe..tp tu version len...hehehehe..nant kita test...ekekekeke
ReplyDeleteWuMing : ur Welcome...thanks sebab suka...hehehe
ReplyDelete