Resepi nih aku just masukkan ikut suka aku je….Apa yang
terlintas n ada dalam fridge memang aku masukkan…
Bahan-bahannya
6 Ketul Ayam
1 Sudu Besar Kerisik
½ Mangkuk Cili Kisar (Cili Kering + Bawang Besar + Belacan)
½ Mangkuk Santan
Garam & Gula Sesedap rasa
Daun Kunyit (Dihiris)
Bahan Tumis
1 Biji Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih
1 Inchi Halia
1 Batang Serai (diketuk)
Cara-caranya
1. Tumis bahan tumis sehingga naik baunya
2. Masukkan Cili Kisar dan masak sehingga pecah minyak
3. Masukkan ayam dan biar seketika
4. Kemudian masukkan santan dan kerisik dan perasakan dengan
garam dan gula secukup rasa
5. Kemudian masukkan daun kunyit dan gaul rata…agak ayam dah
masak n rasa pun dah marvelous bleh lah ttup api…
Ni lah lauk dinner kitorng semalam...nyum2 dapat lak ngan ikan pekasam tuh...memang menjilat jari ahhh...hehehehe
ikan terubuk pekasam memang terbaek...baru ni kem dengan budak opis yg g srwk..bwk blk kg..mak goreng..buat pulak kuah asam campur cili..sedap gile..makan lauk tu dengan nasik panas..lauk aym merah yang ada tak sentuh..sedap la..pastu lg sekor mak buat mcm goreng tumis..sedap la..
ReplyDeletewah..nampak menarik je ni. bahan2 pun simple je. tp kena la abaikan daun kunyit sbb susahnya la nk dapat kt sini... (bajet ddk kt oversea la konon, ceh)hihi..nak try!
ReplyDeleteCik May : Terliur nya dengaq ikan terubuk pekasam...x pernah rasa ag...dok makan ikan masin terubuk ja...adoiii dan2 rasa nak terbang p sarawak aih...hehehehehe
ReplyDeleteyana-feehily : hahahaha...mmg simple je masakn nih...tp leh tahan rasanya...huhuhu..bab baget dok oversea tuh x leh kata pa la...hehehehe..nant tanam sendiri na...ekekeke
sy pnh buat mmg sedap cuma xltk daun kunyit..hihii
ReplyDeleteIntanBerlian : hehehe t try letak plak ye....rasa kelainannya...hehehehe
ReplyDeleteYe ke...x pe t try letak daun kunyit lak...rasa kelainannya...hehehehe
ReplyDelete