Ok resepi nih aku try lepas
aku dapat idea from my officemate..katenya sodap…So, sebab kan teruja aku bab2
try menu2 baru nih aku pun bergegas la ke sana ke mari nak cari belimbing buloh
nih…yang sadisnya 2 minggu tau aku punya melilau x jumpa2..last request kat my
MIL untuk tlg belikan dari pasar PJ…Yup sudah tentulah ada kan?korang tau siap
my MIL ingat aku ngidam ag..hahaha lawak benor jahitan kat perut ni pun x abis ngilu
ag..ok bact to the recipe k…jom usyar2 bahan dia kat bawah ni…
Tips : Just prepare macam nak
buat masak lemak biasa…then tuangkan sardine bersama dengan kuah2nya sekali…lagi
detail kat bawah k..
Bahan-bahan
1 Tin Sardin (kecik punya - Ikut
Korang la nak cap apa)
Santan (1/4 mangkuk)
Garam
Bahan Blend
6 Batang Cili Api
1 Labu Bawang Besar
2 Ulas Bawang Putih
½ Inci Halia
1 ½ Inci Kunyi Hidup
Bahan Sampingan
6 Biji Belimbing Buluh
(Dibelah 2)
1 Batang Serai (Dihiris
kecil)
1 Batang Cili Masak (Dihiris)
Cara2nya
1. Masukkan bahan blend ke dalam
periuk bersama Serai yang dihiris dan masak seketika
2. Kemudian masukkan santan dan
lebihan bahan sampingan dan masak seketika (make sure sentiasa kacau k untuk
elakkan dari santan berketul)
3. Kemudian Masukkan Sardin serta
kuah2nya sekali..then kacau..
4. Kemudian masukkan garam
secukup rasa sehingga marvelous rasanya k…(nak bagi lagi best rasanya masuk
skit gula…skit je tau..)
Ok siap…bleh la hidang makan
panas2 lagi kowwww…ekekekeke..Selamat Mencuba Ye...
rasanya cubalah....terima kasih kerna tips ini
ReplyDeletesama2...btol tuh..cubalah...ekekekeke
ReplyDelete