Wednesday, October 5, 2011

Hati Lembu Masak Kunyit




Bahan-bahannya

Hati lembu (Dihiris dan digaul dengan garam dan kunyit)
Lada Hitam Kisar (1/2 sudu besar)
Cili Api (5 batang – diketuk)
Minyak masak (2 sudu besar)
Sos Tiram (1 sudu besar)
Garam

Bahan Kisar

Bawang Putih (3 ulas)
Bawang Besar (1/2 labu)
Halia (1/2 inchi)

Bahan Hiasan

Bawang Besar dipotong bulat (1 labu)
Carrot (dipotong ikut suka)
Daun Sup

Cara-caranya

1. Masukkan minyak ke dalam kuali dan goreng hati lembu dengan api yang tidak terlalu besar
2. Agak2 hati dah hampir masak, masukkan bahan kisar beserta Cilia Api dan biar seketika
3. Masukkan Sos Tiram dan Lada Hitam dan kacau seketika
4. Masukkan Garam secukup rasa
5. Then last sekali boleh le masukkan Bahan Hiasan..biar seketika dan bleh la di angkat (carrot tu masuk awal skit pun x pe takut lambat empuk)

Sekian saja…Selamat Mencuba ye…

2 comments:

Thanks kengkawan sudi cot cet kat sini...nanti Sumesakan jejak korang balik k...