Ayam Perap |
Daging Perap |
Bahan-bahan
Ayam / Daging (Ikut korang la
banyak mana)
-
- Aku suka perap
banyak2 sekali, then simpan..nak guna je amik..
-
- Tapi resepi ni
aku bagi untuk 6 ketul ayam lebih kurang
Garam
Gula
Sos Cili (2 sudu besar)
Sos Tiram (2 sudu besar)
Lada hitam yang telah dikisar
(1 sudu besar, kalau nak lebih tambah lah)
Bahan Kisar
Bawanga besar (1
ulas)
Bawang putih (3
ulas)
Halia (1 inci)
Kunyit Hidup (1 inchi)
Serai (sebatang)
Lengkuas (1 inci
lebih kurang)
Cara-cara
1. Blend bahan kisar dengan air yang
sedikit, sebab nak betul2 salut kat ayam or daging tuh..
2. Kemudian, Gaulkan bahan kisar
tadi dengan garam dan gula secukup rasa, sos cili dan lada hitam…
3. Gaulkan dalam mangkuk yang berisi ayam, biarkan seketika (lagi lama lagi best)
Siaplah…boleh lah korang nak
cuba…
nampak macam sedap. nak try la
ReplyDelete