Tuesday, August 16, 2011

Ikan Teggiri Masak Asam


Bahan-Bahan
2 Potong Ikan Tenggiri (Di goreng terlebih dahulu)
Air Asam Jawa (Segenggam asam jawa @ setengah mangkuk air asam)-kalau nak pekat tambah lagi la ye
Minyak 3 sudu besar
Garam dan Gula secukup rasa



Bahan Tumis

Bawang Besar (1/2 labu)

Bawang Putih (3 ulas)
Halia (1 inci)
Cili Api (6 biji)

 

Bahan Hiasan

Bawang Besar di potong bulat (1 labu)
Daun Sup (kalau ada)

Cara-cara

1. Tumiskan bahan tumis sehingga kekuningan
2. Masukkan air asam dan masak sehingga pecah minyak
3. Masukkan  garam dan gula secukup rasa 
4. Masukkan bahan hiasan (kacau seketika)
5. Dah siap...bleh masukkan ikan dan gaul seketika..

Bleh la dihidangkan bersama nasi panas2...ni favourt my hubby nih...hehehehe.. 

No comments:

Post a Comment

Thanks kengkawan sudi cot cet kat sini...nanti Sumesakan jejak korang balik k...