Actually resepi ni aku just
try test sebab aku ada mkn kat sofina seafood..aku suka ikan 3 rasa dia…best aku suka..so,
aku pn try la buat sendiri…memandangkan sekarang bulan puasa so, x dapat la nak
rasa time masak…tapi hasilnya alhamdulillah..menarik my hubby la ckp…yang penting mudah
dan simple…korang bleh la try ye..
Bahan-Bahan
Ikan Sela Kuning – 2 ekor (di
gaul dengan garam dan kunyit)
Tomato
Minyak
Cili Kisar (3 sudu)
Sos Plum
Sos Thai
Garam dan Gula
Bahan Tumis (Dirincik Halus/Kecil)
Bawang Putih (3 ulas)
Bawang Besar (1 labu)
Halia (1 cm)
Cilia Api (6 biji)
Cara-cara
1. Goreng ikan dan ketepikan
2. Tinggalkan minyak di dalam
kuali (lebih kurang 3 sudu makan)
3. Tumis bahan tumis sehingga
naik bau
4. Masukkan cili kisar dan kacau
seketika
5. Masukkan Sos Thai (2 sudu)
dan sos plum (3 sudu)
6. Masukkan air sedikit kalau
terlalu pekat
7. Masukkan garam dan gula
secukup rasa
8. Masukkan lah tomato, kacau
seketika dan bleh la dituangkan di atas ikan.
Siaplah resepi try2 aku nih…kalau
hiasan tuh ikut kreativiti korang lah…aku just boh apa yang ada je…hehehe..
wuiii...sedap..telan air liur nie huhuhuhuhu
ReplyDeletehehehe tela air liur aje lah ek skang nih...nant bebila leh la try...hehehehe
ReplyDeleteThanks.. dh lm duk try cr mcmane nk wat tiga rasa mcm kt sofina..tp x jd... nnti nk try wat resipi ni... arap2 menjadi.. tp kn cr sos plum dlu... sblm ni xpenah dgr ade sos ni...hehe
ReplyDelete